Zwanger

Tijdens een zwangerschap kunt u te maken krijgen met klachten en ongemakken. Zo bent u misschien sneller moe of misselijk of is uw eetlust minder. Neem bij vragen of klachten contact op met uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts.

Na de zwangerschap blijven moeder en kind nog korte tijd onder controle staan van een verloskundige. Daarna houdt het consultatiebureau, kinderarts of uw huisarts de groei en ontwikkeling van uw kind in de gaten.

Wilt u meer weten? Kies het onderwerp waarover u meer informatie zoekt en lees verder.

Bent u zwanger?

Maak een afspraak met uw huisarts of een verloskundige. De huisarts of verloskundige praat met u over uw lichamelijke conditie en eventuele erfelijke aandoeningen. Ook wordt een echo gemaakt om te zien hoe lang u zwanger bent.

De verloskundige begeleidt u tijdens de hele zwangerschap en helpt u ook bij de bevalling. Heeft u vragen? Bel uw verloskundige.

Bent u ongewenst zwanger? Ook dan kunt u terecht bij de huisarts of verloskundige. Kijk ook op de websites van Fiom en Siriz voor informatie en advies.

Wilt u na de bevalling (weer) aan het werk? Denk dan al tijdens uw zwangerschap na over zorg en opvang. Er zijn verschillende soorten kinderopvang, bijvoorbeeld via gastouders of een kinderdagverblijf. Schrijf uw kind op tijd in, als het kan al tijdens uw zwangerschap.

Wilt u andere zwangeren of opvoeders van jonge kinderen ontmoeten? Verloskundigenpraktijk De Nieuwkomer organiseert 2 keer per jaar een Zwangerencafé. Verloskundigenpraktijk Bloesem organiseert elke 6 weken een Mamacafé. Kijk op de websites voor meer informatie.

Toon op kaart (1)
x

Echocentrum Nij Smellinghe

Toon op kaart (1)
x

Verloskundigenpraktijk Bloesem

Burgemeester Selhorststraat
12
8401 PA
Gorredijk

Verloskundigenpraktijk De Nieuwkomer

Wetterkant
3
8401 GC
Gorredijk

Fiom

Specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.

Siriz - ongewenste zwangerschap

Wilt u meer informatie over bevallen?

De verloskundige vertelt u hoe de bevalling verloopt en wat er kan gebeuren. Het is belangrijk dat u weet op welke zorg u kunt rekenen en wat u moet regelen voor na de bevalling.

De meeste vrouwen bevallen na 37 tot 42 weken zwangerschap. Gaat de zwangerschap voorspoedig? Dan mag u zelf kiezen waar u wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Weet u niet waar u wilt bevallen? Bespreek het met uw verloskundige. De verloskundige bereidt u voor op de bevalling. Ze vertelt ook wanneer u haar moet bellen als uw bevalling begint.

U kunt ook een voorlichtingsavond bijwonen over zwangerschap en bevallen. Kijk op de website van ziekenhuis Nij Smellinghe en van ziekenhuis Tjongerschans voor meer informatie.

Toon op kaart (2)
x
Toon op kaart (1)
x

Nij Smellinghe - voorlichtingsavond zwangeren

Aanmelden kan door te bellen of te mailen.

Compagnonsplein
1
9202 NN
Drachten
Toon op kaart (1)
x

Tjongerschans - voorlichtingsavond zwangeren

Thialfweg
44
8441 PW
Heerenveen

Waarover wilt u iets weten?