Vervoer

Vervoer zorgt ervoor dat u van a naar b kunt reizen en helpt u uw boodschappen te doen, uw kinderen naar school te brengen of familie of vrienden te bezoeken. Er is eigen vervoer zoals een auto, motor of fiets, en collectief vervoer zoals een bus, tram, taxi of trein.

Wilt u makkelijker kunnen reizen of heeft u andere vragen over vervoer? Kies het onderwerp waarover u vragen heeft voor meer informatie.

Wilt u weten hoe u moet reizen met het openbaar vervoer?

Voor reizen met het openbaar vervoer heeft u een OV-chipkaart nodig. Die koopt u via de website OV-chipkaart. U kunt ook met de adresvinder een verkooppunt zoeken. Met uw pinpas stort u geld op de OV-chipkaart. Dit is uw reissaldo. Bij elke reis worden de kosten automatisch van uw reissaldo gehaald.

Reist u per tram of bus? De vertrektijden staan vermeld op de halte. Op de websites van Connexxion, Arriva of Qbuzz staan vertrektijden van deze vervoerders.

Reist u per trein? De vertrektijden staan op de gele borden in het station. Kijk ook op de website van de NS.

Op de website 9292 kunt u uw reis met bus, trein, tram en boot plannen. Of gebruik de NS app. U kunt ze ook bellen, maar dat is niet gratis.

Het openbaar busvervoer in de provincie Fryslân wordt verzorgd door Connexxion en Qbuzz. Zij rijden niet alleen met grote bussen op vaste buslijnen, maar bieden soms ook vervoer waarvoor u eerst moet reserveren zoals de Opstapper.

Daarnaast rijdt in Opsterland ook een Buurtbus. Deze wordt gerund door vrijwilligers. U koopt uw kaartje bij de chauffeur in de bus. Halteplaatsen en opstaptijden vindt u via de website 9292. U mag overal buiten de bebouwde kom instappen. Geef de chauffeur een teken dat u mee wilt rijden. Uitstappen kan ook overal op de route. Soms rijdt de Buurtbus zelfs een blokje voor u om.

Reist u in Fryslân, maar is er geen lijndienst in de buurt van uw huis of naar de dorpskern? Reis dan met de Opstapper. De Opstapper is een taxibusje die u naar een vast knooppunt brengt. Vanuit daar kunt u verder reizen met de bus of trein. Reserveer de Opstapper 1,5 uur voor u van huis gaat. Normaal gesproken rijdt de Opstapper van en naar 1 vaste halte in het dorp. Wordt u liever voor de deur opgehaald of thuisgebracht? Geef dat dan aan bij uw reservering. Voor deze zogeheten 'voordeurservice' wordt een toeslag berekend. Bij de chauffeur koopt u een kaartje enkele reis. Dit kaartje is alleen geldig in de Opstapper.

Buurtbus Opsterland

De Buurtbus rijdt door de dorpen Gorredijk,Tijnje, Terwispel, Lippenhuizen, Hemrik, Wijnjewoude , Bakkeveen en buurtschap Allardsoog.

OV-chipkaart - adresvinder

Connexxion - klantenservice

Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 8.00 - 19.00 uur.

Opstapper - Arriva

Met de Opstapper reist u voor 2,50 euro tussen een Opstapperhalte en de halte van de gewone bus. U kunt ook worden opgehaald van, of gebracht worden naar een afgesproken adres. Dit kost 4 euro extra per rit. U dient dit minimaal 1 uur vooraf te reserveren.

Connexxion - klantenservice

Telefonisch bereikbaar: ma t/m vr 8.00 - 19.00 uur.

Hoe gebruikt u uw OV-chipkaart?

Voor het reizen met openbaar vervoer moet u inchecken met uw OV-chipkaart. Zorg voor voldoende saldo op uw OV-chipkaart. Op uw eindbestemming moet u uitchecken. Wanneer u van vervoerder wisselt moet u uitchecken en opnieuw inchecken. Bijvoorbeeld wanneer u overstapt van trein naar bus.

Vergeet niet uit te checken aan het eind van uw reis. Anders betaalt u veel meer dan uw reis kost. Wilt u een melding krijgen om uit te checken? Download dan de NS app. U kunt hierin een melding instellen.

Kijk op Uitleg OV-chipkaart voor meer informatie. U kunt daar ook oefenen met in- en uitchecken en opladen van het reissaldo.

Waarover wilt u iets weten?